koreninové zmesy
Koreninová zmes je tvoréná roznými doplnkami, ktoré vytvárajú jedinečnú a komplexnú chuť. Zmes sa skladá z byliniek, korenín, soli, cukru a iných, za cieľom zvýrazniť konkrétnu chuť.
Provensalská zmes alebo provensalské korenie je druh zmesi sušených bylín, ktoré sa používajú ako korenie. Názov je odvodený z oblasti Provensalsko v južnom Francúzsku, kde sa tieto byliny často vyskytujú. Má výraznú chuť. Používa sa na ochutenie dusenej zeleniny, grilovaného mäsa, rýb atď.
Zloženie: rozmarín, bazalku a tymian, niekedy tiež majoránku, oregano či saturejku.
Tandoori masala je indická zmes korenia (koreniace prípravok), ktorá s sa odporúča predovšetkým k pečeniu a všade, kde je vyžadovaný nádych tamojšej kuchyne. Má koriandrovú vôňu podtrhnutú jemnou arómou cesnaku a zázvoru. Chuť je jemne pikantná po chilli s podtónom rímskej rasce a kurkumy.
Zloženie: koriander, zázvor, rímska rasca, čili, cesnak, kardamóm, fenikel, soľ kurkuma.
Bylinkové maslo je koreniaca zmes určená na výrobu bylinkového masla, výborne však chutí v dusenej alebo grilovanej zelenine, používa sa na prípravu rýb, do zapekaných cestovín, ryže, jogurtov, šalátov, dresingov, na varené zemiaky, ale tiež na kuracie, morčacie alebo králičie mäso.
Zloženie: soľ , cibuľa, cesnak, pažitka, rozmarýn,
Tandoori masala je indická zmes korenia (koreniace prípravok), ktorá s sa odporúča predovšetkým k pečeniu a všade, kde je vyžadovaný nádych tamojšej kuchyne. Má koriandrovú vôňu podtrhnutú jemnou arómou cesnaku a zázvoru. Chuť je jemne pikantná po chilli s podtónom rímskej rasce a kurkumy.
Zloženie: koriander, zázvor, rímska rasca, čili,
cesnak, kardamóm, fenikel, soľ kurkuma.
Garam masala je tradičná indická zmes korenín, ktorá zahrňuje také ingrediencie ako klinčeky, škorica, koriander a kardamón. Jej silná a pikantná chuť a vôňa obohacuje množstvo indických a ázijských jedál, od kari až po rôzne marinády.
Zloženie:
koriander, škorica, rasca, klinček, kardamón, bobkový list, čierne korenie,
muškátový kvet
Adžika je tradičná kaukazská koreniaca zmes, ktorá dodá jedlám intenzívnu chuť a zároveň veľmi príjemnú arómu. Hodí sa predovšetkým na grilované mäso, ryby a zeleninu. Dobre sa uplatní aj pri pečení a dusení jahňacieho, hydinového alebo bravčového mäsa, je výborné na dochutenie mletého mäsa. S obľubou sa používa aj do pokrmov zo strukovín, patizónu, baklažánu a cukety.
Zloženie: koriander, paprika,
kôpor, pískavec, grécke seno, cesnak, petržlen, zeler a sumah.
Harissa je asi najznámejším a najpoužívanejším korením v Tunisku. Využíva sa hlavne pri úprave hydiny, hovädzieho a jahňacieho mäsa. Dodá skvelú chuť bulguru, kuskusu, cíceru a vareným pokrmom. Harissa je vhodnou ingredienciou v gulášoch, paprikášoch a pokrmoch s duseným mäsom.
Zloženie: chilli extra
pikantné, cesnak, chilli drvené, paprikové floky, paradajkový prášok,
koriander, rímska rasca