polievky

Polievka je najčastejšie teplé, tekuté až mierne husté jedlo. Pripravuje sa z vody, zeleniny, mäsa, mäsového vývaru, tuku, kuchynskej soli a daľších prísad. Väčšinou sa podáva ako predkrm pred hlavným chodom. Polievky sa všeobecne delia na číre a zahustené.

Základný produkt pre väčšinu druhov polievok je voda. Vo vode sa varia rôzne prísady, ktoré dodávajú polievke výslednú chuť, farbu a vôňu. Polievka obvykle obsahuje mäso, hydinu, zverinu alebo ryby. K mäsu sa pridáva zelenina, ovocie, ryža, rôzne zásmažky alebo cestoviny.

Zahustené polievky sú také polievky, ktoré sa pri príprave pomocou rôznych prísad zahusťujú. Sú to rôzne krémové polievky alebo polievky zahustené zásmažkou a tiež polievky zahustené inými prísadami, ktoré sa varia spoločne s mäsom. Príkladom môže byť ryža, zemiaky, hrach, šošovica, fazuľa alebo iné strukoviny, kapusta, ale tiež mlieko, smotana alebo surové vajce alebo len vaječný žĺtok. 

Západ

Stred

Juh

Východ

Ostrovy